Erven en erfbelasting ongunstiger vanwege dalende huizenprijzen

De Belastingdienst incasseerde in 2012 een bedrag van 1,4 miljard euro aan erfbelasting en schenkbelasting. In 2007 was dat nog bijna 1,9 miljard. De daling wordt veroorzaakt door een lagere gemiddelde waarde van erfenissen. Woningen vormen het grootste vermogensbestanddeel van een erfenis en woningprijzen dalen al jaren. Bij dalende woningprijzen loopt de eigenaar het risico dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. Voor 2013 is de verwachting dat 700.000 koopwoningen minder waard zijn dan de hypotheekschuld. Dit aantal zal in 2014 nog verder stijgen.

Erfenis beneficiair aanvaarden of verwerpen

Als u verwacht dat de schulden van een erfenis lager zijn dan de waarde, dan kunt u de erfenis verwerpen of beneficiair aanvaarden. Beneficiair aanvaarden betekent dat de schulden worden betaald met de opbrengst van de bezittingen. Is de (hypotheek) schuld hoger dan de waarde (van het huis), dan blijft de bank met de restschuld zitten. U bent als erfgenaam niet aansprakelijk. Pas als alle schulden uit de erfenis zijn voldaan, heeft u recht op het overgebleven vermogen. Daarover betaalt u erfbelasting. Dit beneficiair aanvaarden van erfenissen neemt toe. U kunt de erfenis ook verwerpen. Dan ziet u helemaal af van de erfenis, omdat u verwacht dat de schuld hoger is dan de waarde van de bezittingen. Ook het verwerpen van erfenissen neemt de laatste jaren toe. U betaalt uiteraard geen erfbelasting.

Als u verwacht dat de erfenis meer waard is dan de schuld dan aanvaardt u de erfenis. U moet erfbelasting betalen over de erfenis. Voor een geërfde woning wordt de WOZ waarde als uitgangspunt gekozen.

erfbelasting 2013 berekenen

Erfbelasting aangifte offerte

Laat onze fiscalisten uw aangifte erfbelasting verzorgen.

Offerte is gratis en vrijblijvend

Aanvraag boekje

Deze gratis uitgave bevat alle informatie over erfbelasting 2021.

Bestel nu gratis!

Direct hulp en advies?

Mail ons en ontvang antwoord op uw vragen.

Mail uw vraag

Bel mij terug