Erfbelasting te hoog bij onjuiste WOZ waarde woning

Wie een woning erft, moet erfbelasting betalen over de WOZ-waarde van de woning en niet over de verkoopprijs. De WOZ waarde wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld. In de huidige tijd komt het voor dat de geërfde woning voor een lagere prijs dan de WOZ waarde wordt verkocht. Dit is fiscaal zeer ongunstig.

Over deze problematiek zijn door juristen procedures gevoerd namens klanten die claimden teveel erfbelasting te hebben betaald. Door rechters is verschillend geoordeeld. Een aantal gespecialiseerde juristen zijn bezig dit voor te leggen aan de Hoge Raad om eenduidige jurisprudentie te krijgen. Waarschijnlijk volgt eind 2013 een uitspraak.

WOZ waarde in jaar na overlijden is bepalend

Een recente positieve wetswijziging is gunstig in de huidige, dalende markt. Sinds 2012 mag bij het bepalen van de erfbelasting worden uitgegaan van de WOZ-waarde van het jaar na het overlijden van de erflater. In de huidige markt van dalende huisprijzen levert dit een besparing op aan erfbelasting.

Bekijk WOZ waarde kritisch

Om een goed beeld over de WOZ waarde te krijgen, kunt u de WOZ-waarde vergelijken met vraagprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Daarop mag u een correctie toepassen, omdat men minder ontvangt dan de vraagprijs. Is een woning uniek, informeer dan bij een makelaar naar de verwachte verkoopprijs. Ook is belangrijk om te informeren welke referentiepand door de gemeente is gebruikt. Wellicht verschilt deze woning van uw eigen woning en is daardoor de WOZ waarde lager.

Bezwaar maken tegen WOZ waarde loont

Er zijn gespecialiseerde bureau’s die zich hiermee bezighouden. Zij claimen dat 50 % van de ingediende bezwaren gegrond worden verklaard. Zij werken vaak op basis van no cure no pay.

Uitstel vragen voor erfbelasting totdat woning verkocht is

Meestal verleent de Belastingdienst uitstel als daarom wordt verzocht.

Erfbelasting aangifte offerte

Laat onze fiscalisten uw aangifte erfbelasting verzorgen.

Offerte is gratis en vrijblijvend

Aanvraag boekje

Deze gratis uitgave bevat alle informatie over erfbelasting 2021.

Bestel nu gratis!

Direct hulp en advies?

Mail ons en ontvang antwoord op uw vragen.

Mail uw vraag

Bel mij terug